Strandsafarierne skal lokke turisterne, fødevareuddannelserne, firmaer på teambuilding, patientforeninger eller f.eks. de lokale skoler ud i naturen, hvor de møder alle vore vilde, men glemte, spiselige råvarer, smager kød, fisk og skaldyr fra den lokale natur og møder lokalområdets kokke og fødevareproducenter. Naturoplevelser, motion, sundhed og gastronomiske oplevelser mødes her i et arrangement, der måske varer to timer, måske er udvidet til en hel dag med kogeskole, plantekundskab og måske motion i form af undervandsjagt og tangindsamling, cykelture eller lignende.

Ud over oplevelsen får gæsterne viden med hjem om, hvordan de selv kan samle og anvende de vilde råvarer i deres eget køkken.

Pølsen er strandsafariernes signaturret.

Intet fødevareprodukt er mere forkætret. Men det gastronomiske niveau kan også hæves til skyerne, når kokken bruger stedets bedste råvarer som kød, korn, fisk, skaldyr og ikke mindst stedets egne, vilde urter. Målet er, at hver strandsafaristation fremstiller sin egen, helt unikke pølse af de lokale råvarer. Den lokale natur i et pølseskind! Samtidig skal strandsafaristationerne bidrage til udvikling af mere unikke lokale fødevareprodukter og dermed til en genoplivning af begrebet regional madkultur, der i alt for høj grad er præget af ensartede produkter.

Strandsafariprojektet har sammen med erhvervsskolerne i Haderslev og i Svendborg og de enkelte strandsafirstationer afholdt to kurser i pølsefremstilling. Kurserne blev en øjenåbner for de deltagende kokke, slagtere og naturvejledere. Der blev smagt på smagfuldt ukrudt og tang, diskuteret kødstruktur og konsistens og ikke mindst, hvilke muligheder, de enkelte strandsafaristationer har for at udvikle deres egne, helt særlige og unikke pølser.

”Har vi egentlig strandkvan på Strynø og kan vi skaffe søsalat i god kvalitet?” ”Hvad kan vi bruge gedekød til og hvorfor ikke blande fisk, skaldyr og svinekød?” ”Har vi her en mulighed for at få en bedre pris for de lam, der er blevet for store?” Slagter Ville fra Hejls er ikke i tvivl: Fjordlam er et fremragende stykke kød, der virkelig smager af noget, bare ikke af uld. Det er så ærgerligt, at ingen vest for Valby Bakke vil købe det. ”Måske i en grillpølse med perlebyg, tørrede rønnebær og urter?” Flere forsøger sig med de tørrede rønnebær, der både tilfører sødme, syre og en pikant bitterhed til lammekødet.

 

Sommerens strandsafarier kulminerer i en Vild Mad Festival 30. – 31. august på Bjørnø, hvor vi i samarbejde med Fynske Fristelser i Fåborg vil sætte den vilde mad på spidsen. Her vil de 15 strandsafarier konkurrere indbyrdes om, hvem der fremstiller den bedste pølse med tilbehør. Elever fra kokkeuddannelsernes særlige talenthold vil foran et professionelt dommerpanel konkurrere om, hvem der fremstiller den bedste ret med de lokale råvarer, de selv finder på stedet.

29. og 30. april mødes de 15 strandsafaristationer til generalprøve på sommerens strandsafarier. Det sker på Søndernæsgård og Klægagergård ved Skærbæk og på Gl. Brydegård ved Fåborg.

NORDEA-FONDEN har støtte projektet med 450.000 kr.

Til bl.a. indkøb af udstyr. Det sker, fordi strandsafarierne på unik og nyskabende måde forener NORDEA-FONDENS ønsker om at fremme det gode liv gennem mere motion, sundere mad, gode naturoplevelser og ikke mindst gennem læring, hvor deltagerne får kundskab med hjem som også kan anvendes i de bysamfund, hvor de fleste af os bor.

På Strandsafarien 30. april på Gl. Brydegård kan du møde NORDEA-FONDEN og høre om fondens initiativer inden for området.

Bag Strandsafarierne står Væksthus Syddanmark, Syddanske Madoplevelser og Syddansk Fødevareklynge i samarbejde med Småøernes Fødevarenetværk, Smagen af Fyn, Sønderjyske Fristelser og Kulturlandskab.Dk v. Søren Espersen

Kontakt for yderligere oplysninger

Kai Winter, Syddansk Fødevareklynge på 29 44 03 21 eller kwi@vhsyd.dk

Find en Strandsafari

Klik for at vælge en strandsafari destination

Find en Strandsafari

Strandsafari på Facebook

Samarbejdspartnere